Произход на домашната котка

Произход на домашната котка

Историята на домашната котка започва преди около 4000 години в древен Египет. Там хората са открили предимствата на сръчните диви котки и са ги пуснали в къщите и хамбарите си като ловци на мишки. Така дивите котки били опитомени и ценени и почитани от египтяните.

Генетичните изследвания показват, че дивата котка вероятно е „първомайката“ на днешната домашна котка, но тръстиковата котка, която е широко разпространена в Египет и Южна Азия, вероятно също е участвала в родовата линия. Тя е служила на египтяните не в къщата, а била обучена да носи плячката от гъстите храсти по време на лов. Когато домашната котка умирала, тя била балсамирана и погребвана с любов от собствениците си като мумия.

Характер на домашните котки

Докато всяка благородна порода котки има специфични личностни черти и предпочитания, безпородната домашна котка е „пакет от изненади“ . Тя е сладка, привързана и гальовна, нахална, капризна и срамежлива. Тя е чувствителният гальовен тигър в апартамента, извън къщата е смелчага. Колкото и различен да е характерът на индивида сред домашните котки, те почти всички имат една характерна черта: домашните котки обичат свободата!

Отглеждане и грижа за домашни котки

Нищо не е по-приятно за домашните котки от това да дебнат из градината. Затова определено трябва да й позволите да тича свободно. След като обаче свикне да излиза навън, ще има яростна съпротива, когато и го забранят. Ако една домашна котка ще живее предимно в апартамент или на балкона, тя трябва да бъде подготвена от самото начало. Независимата домашна котка обича и се нуждае от обичта на своя стопанин, но тя решава кога.

Тъй като домашната котка не е породиста, тя рядко се разболява от наследствени заболявания. Въпреки това, тя е податлива на различни бактериални инфекции и вирусни заболявания . Повечето от тези заболявания обаче могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, като например, котешката настинка или котешката чума.

Произход на домашната котка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото