По известни породи домашни котки

По известни породи домашни котки

По известни породи домашни котки. Списъкът с породи домашни котки е доста обширен. Всяка порода се отличава с различни характеристики и наследство. Породите котки най-общо се делят на: късокосмести, полудългокосмести и дългокосмести.

По известни породи домашни котки

Дългокосмести – Дългокосместите котки са се появили в Европа през XVI век. Козината им се е удължила след многогодишно кръстосване на различни породи. От котките с дълга козина най-известната е персийската. Тя е царствена и обича спокойствието. Красивото ѝ кожухче изисква всекидневни грижи.

Късокосмести

Отначало всички домашни котки са били късокосмести. Само онези, които живеели в студените райони на Земята, имали по-гъста и дълга козина. Сиамската котка произхожда от Азия. Котетата се раждат със светла козина, но докато растат, лапичките и главата потъмняват. Сиамските са много интелигентни и впечатляват с бързината си.

Тигрова котка

Шарени, с разнообразие от разцветки. Класическата „петниста“ котка или „мраморна“ е най-често срещана. Шарките ѝ са несиметрични. „Скумриената“ или „шарена“ котка е покрита с поредица от вертикални ивици по продължение на страните наподобяващи на шарките на рибата скумрия. Този вид, но с малко по различна окраска, която е на петна, се нарича „петниста“ котка.

Полудива рисова котка

Окраската ѝ е подобна на тигровата котка, отличава се с малко по-големи размери, по-големи лапи и снопчета косми на върха на ушите, откъдето идва и названието ѝ. В България се среща предимно в района на Странджа планина. Сравнително лесно се поддава на опитомяване, но не е така гальовна като обикновената домашна котка.

Улична превъзходна

Жаргонното название порода „улична превъзходна“ е придобило гражданственост в българския език и особено сред градското население. Представлява събирателно понятие за всички видове улични котки (също и кучета), чиито породи не могат да бъдат установени поради многобройни смесвания между различните породи.

В уличните котки могат да се открият остатъци от най-разнообразни породи, но най-често те са късокосмести. Окраската им варира от бяло до черно с много петънца и шарки. Уличната котка се размножава, но и умира най-бързо, тъй като никой не се грижи за нея.

По известни породи домашни котки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Към началото