Полезна информация за котките

Полезна информация за котките

Полезна информация за котките. Домашната котка е в състояние да убие и/или изяде представители на няколко хиляди животински вида. За сравнение повечето от големите котки се хранят с не повече от сто други видове. Въпреки това, поради малкия си размер, домашната котка е почти безобидна за хората. Единствените рискове са от възможни инфекции при ухапване и в много редки случаи бяс.

Полезна информация за котките

Исторически погледнато големите котките са заплаха за екосистеми, които не са техни и които нямат време да се адаптират за тяхното нахлуване. Споменава се, че има случаи когато котки са причинили или са допринесли за изчезването на някои животински видове.

Съвършените месоядни животни

Котките се смятат за „съвършените месоядни“, потвърждение на което са специализираните кучешки зъби и храносмилателната им система. Двойките кътници от двете страни на устата са идеално устроени за разкъсване на месо, почти като чифт ножици.

За разлика от повечето месоядни, котките рядко ядат растителна храна. За сметка на това кучетата и мечките обикновено разнообразяват диетата си с плодове, корени и мед (когато успеят да си ги набавят). Котките се хранят изключително с месо, обикновено прясно. В домашни условия котките не могат да бъдат адаптирани към вегетарианска диета, защото не могат да синтезират необходимите си аминокиселини само от растения.

Прародител на домашната котка

За прародител на домашната котка се смята дивата котка. Предполага се, че тя е еволюирала в пустинен климат, доказателство за което е поведението на днешните представители на домашните котки.

Котките обожават топлината и слънчевата светлина, често спят през деня на най-топлите места. Лицата им обикновено са сухи, като котките обичат да ги заравят в пясъчници. Могат да остават неподвижни за дълго време, най-вече когато дебнат плячката си и се приготвят за скок.

Като родственици на пустинни животни, котките могат да издържат на студен или горещ климат, но не за дълго време. Те имат ниска устойчивост срещу мъгла, дъжд и сняг, въпреки че някои породи са развили по-голяма устойчивост от други. Мнозинството породи не понасят допир с вода, защото влагата ги затруднява да поддържат телесната си температура от 39 °C.

Домашната котка има тегло от 2,5 до 8 кг. и рядко надхвърля 10 кг. Но има случаи, в които котка е достига тегло до 23 кг., но това е когато тя е прехранена. Това е изключително нездравословно за котката и трябва да се избягва.

В домашни условия котките живеят около 13 – 20 години, въпреки че най-възрастната котка, живяла някога, е достигнала преклонната възраст от 38 – 39 години. Домашните котки живеят по-дълго, когато се кастрират, или не им се предоставя достъп към външния свят (чрез което се избягват битки и инциденти). Уличните котки в градски условия живеят около две години или по-малко.

Полезна информация за котките
Към началото