От какво се състои тялото на котката ?

От какво се състои тялото на котката?

Тялото на котката

Повечето котки са дълги около 50 до 55 см и тежат около 5 кг, въпреки че женските котки винаги са малко по-леки и по-малки от съответните мъжки от същата порода. В зависимост от породата има и котки, които, когато са напълно пораснали, тежат само 2 кг или наближават 10 кг, без да се считат за наднормено тегло. Такива тежки котки са значително по-големи от определените 50 до 55 cm дължина на главата и тялото. След това тези породи котки се наричат ​​също големи котки. Котешката опашка в повечето случаи е с размери от 25 до 30 см. Според Книгата на рекордите на Гинес най-дългата котка в света е дълга 123,2 см.

Котешките крака и нокти

Дължината на краката са част от тялото на котката варира значително в зависимост от породата, така че височината на раменете може да бъде само 20 см, но може да бъде и 40 см и повече. Котката има пет пръста на всяка от предните си лапи и четири на всяка от задните лапи. Котките имат добре развито усещане за допир на лапите, което им позволява да изследват странни неща. Всеки пръст има нокът, който може да бъде удължен чрез мускулна сила, а извивката му позволява вертикално катерене.

Ако котката не напряга тези конкретни мускули, тогава ноктите се прибират, за да не се износват. Но поради тази кривина котката не може да слиза например по дърветата. И ако котката не посмее да скочи, тя остава на дървото и има нужда от помощ. Освен това котка с прибрани нокти може да използва меките си лапи, за да се промъкне към плячката си, без да вдига много шум.

Ушите и слуха на котката

Главата на котката е сравнително малка, ушите са големи и изпъкнали. Но и тук има много изключения. Например шотландската клепоуха има сгънати уши, които не се изправят. С ушите си котката може да чува във всички посоки, като съответно наостря уши. Котешкото ухо е едно от най-добре развитите уши сред бозайниците.

Котката може да чува честоти от около 60 Hz (херца) до 100 kHz (килохерца). Честота от около 100 kHz се използва например от мишки, за да комуникират една с друга. Човек, например, чува само честоти от около 20 Hz до 20 kHz. Така че котката чува около пет пъти повече честоти от хората.

Котешки мустаци

Мустаците помагат на котката да се ориентира в тъмното, да долавя най-фините движения във въздуха и водата и в ограничена степен да поддържа равновесие. Мустаците обаче нямат абсолютно нищо общо с мъркането на котките. В зависимост от това дали мустаците са близо до лицето или дали стърчат надалеч, може да се каже много и за текущото състояние на ума на котката, въпреки че мустаците сами по себе си не дават ясен израз за състоянието на ума.

Очите на котката

С очите си котките, както хората и всички други животни, които имат и двете си очи, насочени напред, могат да виждат триизмерно. Поради зениците, които котката може да стесни подобно на процеп, зрителната острота за хоризонтални неща варира значително. С зениците с форма на процеп котката може да възприема вертикалните обекти много по-добре от хоризонталните. Това също е една от причините котките да обръщат главите си, за да се фокусират по-добре върху хоризонтални обекти.

При същите условия котките не виждат толкова добре хоризонталните линии, колкото хората, но много по-добре вертикалните. Цветоусещането на котките също не е толкова добро, колкото на хората. Котките възприемат заобикалящата ги среда само в нюанси на синьо и зелено. Но котката вижда много добре в тъмното.

Котешкото обоняние

Носът е сравнително слабо развит при котките в сравнение със слуха или очите. Все пак котката може да мирише много по-добре от човека, но не може да се справи с кучето. Котката използва миризми, за да изследва други животни и хора и по този начин запомня същества, които не е виждала от известно време. Котките също могат да надушат патогени и по този начин други, болни котки.

За да подобрите здравето на тялото на котката разгледайте тук.

От какво се състои тялото на котката ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото