Куче и бебе – съвети за хармонично съжителство

Куче и бебе - съвети за хармонично съжителство

Когато едно семейство има дете, това означава голяма промяна в ежедневието за всички участници – включително и за кучето в семейството. За да могат кучето и бебето да се справят добре от самото начало и да имат безопасен и хармоничен старт в по-дълъг семеен живот, кучето трябва да бъде обучено още по време на бременността. Само доброто обучение и стабилната подготовка ще дадат на кучето и бебето най-доброто начало заедно.

Първо куче или първо дете?

Дали едно куче или само дете трябва да обогати едно семейство зависи от съответното семейство. И двата начина имат своите предимства и недостатъци, но независимо дали първо се нанася куче или първо се ражда дете, и двата изискват работа, време и търпение – както за кучето, така и за бебето.

Планирайте предстоящото ежедневие

Ежедневието с куче и бебе ще бъде напълно различно от досегашното. За да бъдат собственикът и кучето добре подготвени за новото ежедневие и неговите промени преди самото раждане, има смисъл да го планирате с кучето и бебето и също така да го „проиграете“ няколко пъти. Това ще даде повече сигурност на кучето, но и на родителите и те могат да видят отрано къде кучето все още се нуждае от обучение.

Но кои точки трябва да се вземат предвид при планирането? Опитът на познати или приятелски семейства с куче е добра насока. Тъй като повечето родители и собственици на кучета преминават през същите преживявания в началото. Още по време на бременността трябва да е ясно на стопаните, че няма да имат толкова време за кучето, колкото преди. Но кучето не бива да се пренебрегва, защото все пак има нужда от разходките си и внимание.

Свикнете кучето и бебето едно с друго

Родителите трябва да се приберат у дома с детето като нещо естествено и да поздравят кучето спокойно. Първоначално бебето е табу за кучето. На четириногото е позволено да се приближава, но не трябва да има пряк контакт. Той ще бъде изпратен на мястото си или просто ще бъде избутан настрани, ако се приближи твърде много до детето. Това учи кучето, че трябва с уважение да спазва дистанция и че не трябва то да се грижи за бебето. След първите няколко седмици кучето може също да има по-директен контакт с бебето, но никога без надзор.

Куче и бебе – съвети за хармонично съжителство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото