Как и къде живее котката?

Как и къде живее котката?

Котките първоначално са пустинни животни, поради което обикновено не пият толкова много вода, тъй като абсорбират течността от плячката си. Това е една от причините домашните котки да се хранят с висококачествена мокра храна. Чрез тяхното собствено разпространение и чрез разпространението на хората, котката живее във всяка сравнително топла част на света. Разбира се, изключение прави Антарктида.

Естественото местообитание на котките днес е почти на всякъде. Във ферми и стопанства, градове и села, а също и в отдалечени и необитаеми от хора места, дори на острови. Котките са се адаптирали много бързо към новата среда и климат на местата, където са били донесени от хората. Запасът или гъстотата на популацията на котките зависи от гъстотата на наличната плячка.

Продължителността на живота на котките

В зависимост от породата и диетата, нашите домашни котки могат да живеят от 12 до 20 години. Въпреки че има и някои котки, които живеят до значително по-стари години. За съжаление котките, които са били недохранени в продължение на години, също могат да ни напуснат много по-рано. Твърди се, че най-старата котка е живяла от 1903 до 1939 г. и така е доживяла до 36 години. Въпреки това дивите, свободно скитащи котки, за които ние хората не се грижим, не остаряват толкова много. Причината разбира се са многото опасности, естествените врагове и количеството плячка, която котката може да улови.

Как котките живеят заедно

Котките и по-специално полово зрелите котки, които живеят напълно диви, обикновено живеят сами, за да поискат наличната плячка на територията за себе си. Те маркират територията си чрез уриниране, триене и драскане по предмети и растения. От друга страна, котките, за които се грижат хората, но също така могат да се движат свободно в природата, често образуват малки групи заедно, тъй като нямат ревност към храната и обикновено всички са достатъчно обгрижвани.

Колко спи една котка

Голяма част от деня котката прекарва в почивка или в двата етапа на сън. Котките са склонни да спят по-често и за кратки периоди. Котката почива със затворени очи, като същевременно се вслушва внимателно в заобикалящата я среда чрез ушите си. По време на това, което е известно като фаза на плитък сън, котката е все още толкова бдителна, че ще се събуди при най-малкия непознат звук и ще отвори първо едното си око. Ако звукът все още не бъде разпознат, тя ще отвори и двете си очи и ще му обърне голямо внимание, докато не идентифицира звука.

Но дори и с познати шумове, тя се събужда от плиткия си сън и се вслушва в заобикалящата я среда, докато си почива. След известно време във фазата на плитък сън котката изпада във фазата на дълбок сън, по време на която също сънува и се събужда само с относително силни шумове. Дълбокият сън обаче продължава само около 5 до 10 минути, което е последвано от още 20 до 30 минути фаза на повърхностен сън.

Как и къде живее котката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Към началото