Как да храним кучето, когато то има проблеми с храносмилателната система?

Как да храним кучето

Как да храним кучето. Кучетата като цяло имат невероятна храносмилателна система. Тя е изключително здрава и удивително гъвкава, способна да се справя добре с различни групи храни и позволява на кучето да приема от 100% месо до 100% вегетарианска храна.

Как да храним кучето

За съжаление, както всички знаем, дори за тези тежки категории на храносмилателния свят имат своите слабости. Инфекции, стрес, твърде много храна, всичко това може да увреди храносмилателната система. Още по-важно в нашите дни е увеличаването на броя на непоносимост към храни и алергиите, които се диагностицират и при кучета. Каквато и да е причината за проблема, симптомите често са много сходни и лесно се забелязват.

Как се откриват храносмилателни проблеми?

За да разберете дали вашето куче има храносмилателни проблеми е като погледнете изпражненията му. Те са най-достъпния вариант за да разберете, че има проблем.

Здравото куче трябва да има нормални, но не и твърди изпражнения, не трябва да изпитва затруднения при изхождането. Те не трябва да мириш твърде много и трябва да са със земно кафяв цвят. 

Ако някой от тези индикатори е изключен, това означава, че нещо не е наред. Най-честият признак на разстройство е това, което диетолозите са склонни да наричат ​​​​„отпуснати движения“. Това може да се отнася за всичко – от леко меки изпражнения до такива с гърчове. 

Ако симптомите станат по-тежки или ако продължат повече от няколко дни е хубаво да вземете мерки. По същия начин, ако видите слуз в изпражненията (често срещан признак на синдром на раздразнените черва) или кръв (обикновен резултат от колит) знайте, че е време да направите някои промени в диетата на кучето.

Как да се справим с храносмилателните проблеми на кучето?

Храненето има огромен ефект върху здравето на храносмилателната система на кучето. Ако има проблем, вероятно текущата диета играе някаква роля, така че промяната би била добро начало. Като начало, може да потърсите хипоалергенна храна. Тези храни не съдържат най-често срещаните вредни компоненти и затова е малко вероятно да причинят някакви разстройства. 

Разумно е да изберете храна с различен вид месо от досегашната храна, която сте давали на вашето куче. За кучета с анамнеза за хранителна чувствителност може да се наложи да се проведе това, което е известно като елиминационна диета, за да се определят точно кои съставки могат и кои не могат да бъдат поглъщани от вашето куче.

Как да храним кучето, когато то има проблеми с храносмилателната система?
Към началото