Защо е по-добре да имаме 2 котета?

Защо е по-добре да имаме 2 котета?

Защо е по-добре да имаме 2 котета? Има няколко причини защо играта на котката е важна. Например полезна е за изграждане на поведение при лов, развиване на двигателните умения, поддържане на формата и изучаване на околната среда и социалните връзки.

Както и при другите животни, играта за котката е важна за подобряване на естествените инстинкти на котките. Наличието на друго коте наоколо ще увеличи възможностите за игра и те ще продължат да играят заедно и като възрастни.

Защо е по-добре да имаме 2 котета?

Котенцата обичат да играят. Те имат голямо разнообразие от игрови поведения. Играят с предмети като котешки играчки или връзки за обувки, гонят се, бягат, крият се, скачат и дори гонят собствената си (или на друга котка) опашка. Игровото поведение достига своя връх около четири месеца и след това намалява, но възрастните котки също обичат да играят.

Другото предимство да имате 2 котки е, че те се учат едно от друго. Като малки, котенцата имат много за учене. Те се учат едно от друго, като се наблюдават помежду си и копират поведението си.

Котките са социални същества, но се нуждаят от опит, за да се учат от другите котки. Котките, които са израснали в котешката компания, приемат по-добре другите животни, когато пораснат. Котка, която винаги е била единствена, няма толкова голяма вероятност да се радва на компанията на друга котка.

Наличието на второ коте дава възможност и на двете да правят котешки неща – да се сгушва една в друга, да се чистят една друга, да си играят една с друга и така нататък.

Има ли недостатъци ако си вземете две котенца веднъж?

Разбира се, има. Разходите за храна ще бъдат двойни, котешката тоалетна, ваксинациите и посещенията при ветеринар и почти двойно за застраховка (застрахователите често дават малка отстъпка за второ животно).

Ако котенцата са мъжки и женски, се уверете, че ще ги кастрирате навреме, дори ако са домашни котки, защото котките стават полово зрели на възраст между 5 и 8 месеца. Съветваме ви котките винаги да се кастрират между 4-6 месеца, въпреки че може да се направи и по-рано.

Защо е по-добре да имаме 2 котета?
Към началото